Zaterdag 17 april 2021 zijn 11 duikers van Galathea afgereisd naar Center Parcs De Huttenheugte in Dalen.

Een van onze duikers hoorde van een gezonken (toeristen) politieboot in de plas van het park. Na overleg met de parkleiding hebben we een Zoek en Berging plan opgezet. Deelnemers konden, zo gewenst, werken aan hun specialty “zoeken en bergen”, gegeven door K. Wijermars.

Check de steck. De dagen voorafgaand aan 17 april hebben we de locatie verkend. Bij aankomst Bleek het om “behoorlijke badkuip” met water te gaan. 500 bij 275 meter en een diepte van 3 meter . Best groot dat vereist een goed plan.

Zoeken waar

De boot is met Pasen 2021 in de diepte verdwenen. Een gezin van 4 heeft schipbreuk geleden. Oorzaak is nog een vraag. De drenkelingen hebben gelukkig de kant bereikt. Koud verkleumd en geschrokken zijn ze op de zuidkant aan land gekomen. Na opwarmen en goede zorg van de medewerkers van Center Parcs deden zij hun verhaal . Stroming wind weg – glijden van de boot hebben wij meegenomen in ons plan, A, B, en C.

Zoeken plan A:  Wal tot wal. Wij hebben de beschikking over 2 boten. Tussen de boten een lijn van 50 meter achter de spiegel van de boot. Aan de lijn 7 duikers. De kapitein houd koers en de lijnman let op ook veiligheid en positioneert de duikers. Van zuid naar noord en terug. Zo zochten we een derde deel van de plas af. Resultaat: de wetenschap hier ligt hij niet.

Evaluatie en Pauze, tijd voor gesprek, koffie /thee en een broodje  aangeboden door Center Parcs.

Door met een spontaan bedacht plan.  Twee boten slepen een lijn verzwaard met loodblokken door de plas. Duikers bovenwater zij dalen af bij het voelen van weerstand. Motoren uit. Actie afgeblazen, de boten konden de lijn niet trekken. Modder en gewicht waren de boosdoener .

Tijd voor Plan B
Halve cirkel met vaste lijn. Touw aan de stijger rechts van ons eerdere zoekgebied. Publiek verschafte ons nieuwe waarheden over het aan land komen van de drenkelingen. Uitzwemmen van 100 meter veeglijn . Mark onze sterke man houd de lijn strak en neemt de 7 duikers op sleep. We zoeken de bodem af.
Zo vegen we een gebied van 100 bij 200 meter. En RAAK, op het uiterste punt van de lijn. We hebben hem. Direct een markering ballon geplaatst. Bergingsplan treed in werking.

Berging

De berging wordt geleid door Karel. Nadat alle duikers het wrak op diepte hebben bekeken start de berging. De lift wordt gedaan daar Karel Paul en Arjan Otter, de overige duikers volgen de aanwijzingen van Karel. Met een stage, door Paul voorzien van een 10 meter slang werd de  hef-ballon  opgeblazen. Zo kon de tank in de boot blijven liggen. De boot 300 kilo zwaar verschijnt aan de oppervlakte. En wordt door allen gesleept naar het strand bij de haven.

Nog een hapje en drankje. Zoeken en bergen GESLAAGD!

Dirkjaap