Zeelandweekend 2013

Vrijdag 4 oktober om 11.00 uur zijn we met 8 personen in Oostvoorne bij Slag Stormvogel. De overige Galatheanen komen later en gaan rechtstreeks naar Zeeland.
Na de koffie gaan we kijken onder water. Het zicht is goed.  Harry neemt zijn camera niet mee, want hij verwacht niet veel spectaculairs te zien. Maar dat had hij toch mis. Al na 2 minuten komt een hele grote schol in beeld. Langzaam zwemmend. En dan stil liggend net boven de bodem. Ideaal voor een fotomoment.  Daarna ook veel grote grondels , die zich goed laten benaderen. Jammer, helaas geen foto’s. De glijbaan, de bus, het platform. Leuk om te zien, maar daar was verder geen bijzonder leven te zien.

Na de lunch richting Renesse.  Om 15.00 uur halen we de sleutels. Velen zijn er al. Harry laat een namenlijst achter bij de receptie en ook de huisjesindeling. Weet de receptie waar ze de laatkomers naar toe moet verwijzen.

Om 16.00 uur al de volgende duik. Bij het Koepeltje. We nemen de parkeerplaats bij de haven. Hoef je niet te klimmen over de dijk. Al is het wel ver lopen met zware bepakking voor mensen van rond de zestig, zoals Jan en ik. Het is ook de verkenningstocht voor de mensen ,die hun nachtduikmodule nog moeten doen.  Er is best wel veel te zien en het zicht is ook wel goed ondanks de Oostenwind van de afgelopen dagen.
Na het eten om 22.30 uur de nachtduik. Veel Europese zeekreeft, Noordzeekrabben, scholletjes,  zeenaalden , botervisjes en steenbolken.

Het is zomaar 2.00 uur voor je in bed ligt. Om 10 uur hebben we bij Den Osse Kerkweg  al weer een afspraak met een duiker uit Zierikzee. Joost Verkerke duikt heel vaak in deze wateren. Hij weet de Zeedahlia’s te vinden.  Jan, Gea, Peter en Harry gaan mee.

Na afloop reikt Jan een presentje uit aan Joost met een korte speech.

Het is al weer half twee als we terug zijn. Om half drie willen we al weer bij de Zeelandbrug zijn. Het is harder werken dan tijdens een normale werkweek bij de baas. Ook Joost is weer van de partij.

Om 15.15 uur gaan we te water. Om 11 m laten we ons meedrijven tussen de eerste en tweede pijler door. De pijlers bekijken we wel op de terugweg als de meeste duikers weer uit het water zijn. We zien de sepiarekken. Helaas geen jonge sepia’s. Wel  een paar blauwtipjes  en  twee zeedonderpadden. Grote vissen komen in beeld. Volgens mij zeebaarzen.  Ze zijn goed te zien, maar voor een foto toch te ver weg helaas. Op de pijlers wel van alles te zien. Een mooie pauwkokerworm . Voorzichtig benaderen. Als hij de waaier intrekt heeft een foto geen zin meer.  Maar het gaat goed. We laten ons verder meevoeren met de stroom. Nu naar 4 m. diepte. Dan moeten we vanzelf de trap tegen komen. Plotseling toch weer baarzen , die wegzwemmen. Daar had Harry niet op gerekend, dus weer geen foto. Maar desondanks toch een tevreden gevoel als de reling van de trap in beeld komt.

Om half acht met de hele club eten bij de “Green Parrot” .  Om 23.00 uur gaan de senioren terug naar de huisjes. Die drinken dan nog wat en zijn om half één wel onder zeil. De jeugd gaat de andere kant op, het bruisende nachtleven tegemoet.

De volgende ochtend om half elf hebben we de sleutels weer ingeleverd, behalve het “jongerenhonk”.   Zij mogen de sleutel later inleveren.  De laatste duik bij Zoetersbout laten zij voorbij gaan.
Om 11.00 uur gaan we de dijk op bij Zoetersbout. Het is laag water, dus moeilijker te water gaan. De trap reikt niet tot in het water.
Maar iedereen komt met wat gehannes toch het water in. Ook hier is het zicht goed, behalve als er net duikers voor je zitten.  Veel klein leven, maar we zien geen bijzonder dingen meer.

Om half twee nog wat eten op de dijk richting Rotterdam.  

Op de foto’s is te zien wat er onderwater is beleefd, maar ook van de activiteiten boven water zijn foto’s gemaakt.  Op naar het volgende Zeelandweekend.