Appel peren plukdag 2013

Als op vrijdag de laatste carpoolafspraken zijn gemaakt is het tijd de wekker te zetten om de zaterdag op tijd in Veessen te zijn. Door een klein oponthoud ivm wegwerkzaamheden arriveren we, via het pontje van Wijhe, om 5 voor 8 ter plaatse. Vrijwel iedereen is uitstekend op tijd zodat al snel, na een kop koffie, de groepjes ingedeeld kunnen worden.  We zijn totaal, inclusief wat familie en vrienden met bijna 30 man/vrouw.

Vandaag gaan er peren geplukt worden. Peren plukken moet veel voorzichtiger gebeuren dan appels en ook de bomen zijn wat grilliger van vorm zodat er meer moeite gedaan moet worden om alle peren van de boom te plukken. Het weer zit vandaag bijzonder mee, de boomgaard is eerst nog wel nat van de nacht maar droogt snel op.  In de middag is het al gauw 20 graden met zelfs een heerlijk zonnetje.

Ik kan met Erik Planting aan de slag aan de buitenzijde van de boomgaard. De overige plukkers worden allemaal verdeeld over de treintjes met fruitbakken tussen de bomen in. Ladders, plukbakken en zelfs handschoentjes komen er aan te pas om alle peren te gaan plukken. Vol goede moed luistert iedereen aandachtig naar hoe de peren het beste geplukt moeten worden om vervolgens zelf aan de slag te gaan. Het duurt niet lang of de stemming komt er goed in en de bakken voor de peren stromen vol.

Na de koffie pauze zijn Erik en ik al op één derde van de rij met de eerste bak bijna vol. Hoe meer je plukt, hoe beter het lijkt te gaan. De meesten komen erachter dat het eigenlijk heel leuk werk is. Bij de lunch, overigens voorzien van een paar heerlijke pannen soep, komen de verhalen goed los.

De rest van de dag vliegen de bakken over en weer, leeg heen en vol weer retour. Aan de geluiden uit de boomgaard te horen vermaakt iedereen zich prima en wordt het nuttige gecombineerd met de nodige gezelligheid. Rond een uur of 4 arriveert de vrachtwagencombinatie van de groothandel en dat is ongeveer het teken dat iedereen elkaar moet helpen om de bakken vol te krijgen ipv aan nieuwe bakken te beginnen.  Uiteindelijk zijn de bakken zo tegen 5 uur allemaal vol waarna er nog even nagepraat wordt onder het genot van een welverdiend glaasje bier of fris. De vrachtwagen krijgt uiteindelijk 47 bakken peren mee en met die dagopbrengst is de fruitteler zeer tevreden. Wat hem en ons betreft voor herhaling vatbaar!