Schatzkistentauchen

Ook Nederlandse duikers doen mee aan Schatzkistentauchen.

Op 13 oktober 2013 staan  ’s morgens om 10.00 u meer dan 100 duikers klaar op de parkeerplaats van Restaurant Deichkrone in Geeste. Het is de plek waar je kunt duiken in het Speicherbecken.

De meeste auto’s dragen Duitse nummerborden, maar er staan ook een stuk of vijf Nederlandse auto’s tussen. Wij zijn ook met 6 personen, namens Galathea.

Al deze mensen zijn door Tauchverein Hydra uitgenodigd “zum Schatzkistentauchen”.  Wij staan naast een stel uit Papenburg. Ook Nederlanders uit Delfzijl, Stadskanaal en Enschede zijn van de partij. Misschien nog wel meer Nederlanders, maar je heb t niet de gelegenheid om iedereen te spreken. Maar ook met onze Duitse collega’s vermaken we ons opperbest.

We worden ontvangen met Kaffee und Kuchen. Bij de inschrijfpost krijgen we een tegoedbon voor het middagmaal na de duik. Erbsenuppe mit Brot. Uiteraard na eerst het Startgebühr van € 7 p.p. te hebben betaald.

Om 10.30 uur mogen eerst de kinderen met een duikbrevet een poging wagen om de Schatkist te vinden. Zij mogen niet dieper dan 5 m en alleen onder begeleiding van een volwassene.
Stipt om 11.00 uur klinkt het signaal ,dat de volwassenen kopje onder mogen gaan. De eerste 3 minuten zie je geen hand voor ogen, doordat er zoveel mensen tegelijk vertrekken. Dat zorgt natuurlijk voor veel stof. Daarna is het zicht vrij goed.
Wij doen niet echt moeite om de schatkist te vinden. We komen een paling tegen in een rioolbuis. Hij wil er achterwaarts uit, maar omdat ik daar zit durft hij toch niet en verdwijnt weer.  Mooie laten zitten. We gaan verder. Op het stenenveld zien we later nog een grote paling. Bewegingsloos zit hij gedeeltelijk verscholen in een hol.

Na 44 minuten zijn we weer bij de uitstap. De meeste duikers zijn of komen dan weer boven.  Na het omkleden een koffie-cognac om weer warm te worden. Daarna naar het clubhuis van Hydra iets verderop.
De Erbsensuppe smaakt prima. Veel ontmoetingen met zowel Duitse als Nederlandse mededuikers.

Dan de prijsuitreiking. Er is een beker voor de vereniging, die met de meeste duikers aanwezig is. En een Gutschein van € 100 voor degenen die de schatkist gevonden heeft. Beide prijzen worden door leden van de Papenburgse vereniging in ontvangst genomen. Toevalligerwijze hoorde het stel dat naast onze auto stond daar ook bij. Dus feliciteren we hen ook met het behaalde resultaat.


Ook is er een beker voor de kinderen.

Rond 14.00 uur trekken we weer huiswaarts.  We moeten met onze vereniging Galathea volgend jaar toch proberen om de bokaal mee naar Almelo te nemen. Met 80 leden moeten we er toch wel 20 of meer kunnen mobiliseren?? Of niet???