Leemslagenplas

De Leemslagenplas is een zandafgraving ten westen van Almelo waaruit in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw zand is gezogen voor de aanleg van wegen en van de wijk Windmolenbroek in Almelo.
Sinds het najaar van 2001 is de zandzuiger uit de plas verwijderd.

Duikplas

De Leemslagenplas is een unieke duiklokatie in Oost-Nederland. De plas is meer dan 30 m. diep, en het zicht is de meeste maanden van het jaar uitstekend.
De Almelose brandweer heeft in de plas een auto afgezonken, die wordt gebruikt voor oefenduiken. Daarnaast heeft Galathea een onderwaterparcours aangelegd, met een afgezonken Urker kotter (de UK269) als diepste punt.

De Leemslagenplas is afgesloten voor recreatie!
Sportduiken is alleen toegestaan als je via het toegangshek aan de Buitenhaven Westzijde bij de plas bent gekomen.

Toegankelijkheid

De enige toegangsweg naar de plas is afgesloten met een hek. Ook aan het einde van de weg staat weer een hek.
Daarnaast is de plas langs de twee zijden waarlangs een weg loopt afgezet met prikkeldraad, en vanaf de andere zijden niet bereikbaar. Aan die zijden wordt de plas afgeschermd door bosschages en weilanden.

De weg vanaf het toegangshek naar de plas is geasfalteerd, maar loopt niet helemaal door tot aan de plas. Je kunt rechts naast de weg – vóór het tweede hek – je auto parkeren; iets verderop op het veld voor de plas mag niet! Overigens wordt dit gedeelte veelvuldig bezocht door ganzen, eenden en zwanen en ligt dus vol met vogelpoep…

Toekomst

De gemeente Almelo heeft vergevorderde plannen om in de nabije toekomst woningbouw bij de Leemslagenplas te ontwikkelen, aan de oost- en zuidzijde. 

Zoals het er nu naar uitziet blijft de plas toegankelijk voor duikers. Maar ook andere waterrecreanten zullen in de toekomst waarschijnlijk van de Leemslagenplas gebruik kunnen maken.

Duiken

Galathea heeft in de Leemslagenplas een onderwaterparcours aangelegd; lijnen verbinden onder water de verschillende duikobjecten. Het parcours is overigens nog niet helemaal gereed.

Als je vanaf het punt waar de toegangsweg eindigt naar het water loopt kun je op een simpele manier het water ingaan. Vanaf dat punt heb je verschillende mogelijkheden.

Koers ‘west’

Als je doorzwemt kom je op een diepte van ruim 25 m. terecht. Je bent dan twee WC-potten en een auto (= oefenobject van de Almelose brandweer) gepasseerd. Er staat ook nog een kunststof zuil met stukken natuursteen, en er ligt een ‘strijdkar’, 2 abri’s en vrachtwagenband en een biervat. Op 10 m. diepte is een platform geplaatst. En uiteindelijk stoot je met een beetje geluk op de UK269, Galathea’s wrak.

Koers ‘zuid-west’

Al vrij snel vind je het bandenspoor dat naar één van de roeibootjes (op 10 m. diepte) voert.
Als je – bij het bootje – je koers volgt en doorzwemt kom je op een diepte van 30,9 m. terecht. Dit is toe nu toe het diepste punt, gemeten op 12 juli 2002.
Op de – lange! – zwemtocht naar dit punt passeer je enkele canyons van veen. Als je over de bodem zwemt blijft het heel erg lang heel diep; houdt hiermee rekening met je duikplanning!
Als je gewoon het touw blijft volgen kom je op 15 m. bij een vrachtwagenband terecht, en als je nog verder langs het touw zwemt bij de UK269.

Koers ‘noord’

Bij deze koers zwem je min-of-meer parallel met de oever. Tot een meter of 5 vind je begroeiïng. En dus kans op vis; baarzen, voorntjes, (grote) snoeken, karpers.

Koers ‘zuid’

Bij deze koers volg je ook min-of-meer de oever, maar dan de andere kant op. Denk wel aan de zandbank die in het water ligt; je kunt het beste links van dit punt met je duik beginnen.