Op zaterdag 19 september heeft onze duikclub een zoek en berging actie uitgevoerd naar een verdwenen waterfiets van Jeroen Bos eigenaar van restaurant Stadslab te Almelo . Een van zijn waterfietsen is spoorloos, gezonken of ontvreemd .Op zijn verzoek hebben wij de plas voor zijn bedrijf aan de Sluiskade NZ ,onder de waterspiegel uitgekamd .

Zoeken en Bergen

In onze duikvereniging is expertise aanwezig om zo ‘n actie uit te voeren .De vijver omvat een grootte ongeveer 45 bij 125 meter, met een diepte van 2,5 meter .Dat is een behoorlijke badkuip met water met een verbinding met het Almelo – Nordhoorn kanaal .We hebben verschillende zoekpatronen onder de loep genomen .
Voor deze locatie vonden onze project leiding Wal tot Wal de beste optie, met een plan B als reserve.

Na het opnemen van de vijver hebben wij het zoek en berging gepresenteerd aan onze duikers. Wij hebben de actie uitgevoerd met 10 duikers .Te weten 1 oppervlakte coördinator, deze leidt de duik en 1 veld assistente .Beide gepositioneerd aan een van de lange zijden. Samen houden zij ook zicht op de veiligheid van de zoekactie . Zo weten zij precies welke duikers in het water zijn en wat hun lucht voorraad is, en zij kunnen hulp verlenen. Het water is verdeeld in vakken van 15 meter bij 45 meter , gemarkeerd met vlaggen .

Jeugd

Voorafgaand aan de duikers heeft onze jeugd -magneetvis afdeling de plas ” afgetast” naar de mogelijke vindplaats van een groot object .Ik hoor u denken: magneetvissen naar een polyester-boot , wat heeft dat voor zin ? Dat zal ik u vertellen . Onze leden hebben een goede werp techniek , En zijn zo instaat onregelmatigheden onderwater te traceren . Die plaatsen worden dan gemarkeerd met een boei , zodat de duikers daar gericht kunnen kijken. Dit keer zonder succes .

De Duik

Onze coördinator Gerard stuurde eerst 2 ” verkenners ” door de plas .Zij inventariseerden o.a. de diepte, zicht en bodemgesteldheid. Na de briefing start de zoekactie . De start was bij de ” Weverij ” Acht duikers op lijn , de buitenste 2 bepalen koers met behulp van kompas. En houden de volglijn strak . Daar achter volgen 6 duikers de lijn en zoeken met hun lamp de bodem af. Hier en daar probeerde planten zich door het zand een weg naar boven te vinden .Vanaf de strandzijde daalden wij af in de diepte en weer omhoog aan de kade van het Stadslab . Verplaatsen , draaien en weer terug. Zo hebben wij de hele plas doorzocht . En zelfs een stuk van het Almelo-Nordhoornkanaal. Daar was rijke begroeiing en vissen kruisen onze lampen. Na deze zoektocht Karel en zijn buddy Dirkjaap , 2 van ons de plas nog eens met onze metaal- detectoren doorkruist, maar geen goud gevonden.

Resultaat

De waterfiets hebben we niet gevonden , hij ligt er niet ! Met die boodschap namen wij plaats op het terras aan de kade. Daar werden wij door Jeroen getrakteerd op koffie , fris en eigen gemaakte bitterballen .

Op naar ons clubhuis aan de Sluiskade zz om de flessen weer te voorzien van lucht voor onze volgende duik . Op vrijdag 3 oktober start onze zwembad-training en opleiding in het Sportpark Almelo .

Kijk op onze websites www.galathea.nl