Duiken bij Galathea

Duiken! Bij Galathea houden we ervan. Iedereen vanaf 12 jaar kan bij ons komen duiken. Een maximum leeftijd? Zo lang je gezond (=medisch goedgekeurd) bent is er geen probleem en kun je tot late leeftijd duiken.

Duiken met Galathea
Wij hebben bij Galathea twee seizoenen; een buitenwaterseizoen en een binnenwaterseizoen.

Van medio april tot en met september wordt er elke vrijdagavond in het buitenwater gedoken. De locatie wisselt, de ene keer duiken we in het Grasbroek in Borne en de andere keer in de Leemslagenplas in Almelo. De duiken kunnen zowel ‘voor de lol’ zijn als voor een opleiding. Van duikers in opleiding voor de 1*-, 2*- en 3*-duikbrevetten wordt enig eigen initiatief verwacht: zij moeten voor hun buitenwatermodulen zélf aangeven wanneer ze een module willen leren, oefenen en afleggen.

Vanaf medio september tot en met april gaan we naar het zwembad. Elke vrijdagavond van 20:45 tot 21:45 uur kan je in Het Sportpark in Almelo zwemmen, oefenen met je set of misschien een potje onderwaterhockey spelen. Je wordt om uiterlijk 20:30 uur in het zwembad verwacht! Tijdens de training van de jeugdduikers (op woensdagavond van 20.30 uur tot 21.30 uur) mogen de duik(st)ers ook van het diepe bassin van het zwembad gebruik maken. Er is dan echter geen training en er wordt geen opleiding verzorgd.

Opleidingen en theorielessen
Bij onze club verzorgen onze instructeurs onder meer de opleidingen voor het NOB/CMAS 1*-, 2*- en 3*-duikbrevet. Zowel de praktische als de theoretische opleiding voor een duikbrevet is modulair. Je oefent dus regelmatig, en als je de complete module onder de knie hebt, wordt die door één van de instructeurs in je logboek afgetekend. Specialisaties voor het brevet 4*-Duiker moet je op eigen initiatief behalen.

Voorafgaand aan de zwembadtraining worden er elke vrijdag in het clubgebouw (tegenover Het Sportpark aan de Sluiskade) van 19.30 tot 20.20 uur theorielessen voor de diverse duikbrevetten georganiseerd. Het spreekt voor zich dat het volgen van de lessen verplicht is! De duik(st)ers in opleiding ontvangen uiteraard een rooster; dit rooster wordt overigens op deze site gepubliceerd onder Agenda Zwembad.

Vervolgopleidingen
Na het behalen van een duikbrevet kun je al diverse specialisaties volgen. Denk daarbij aan Droogpakduiken of Nitroxduiken. Deze specialisaties worden niet in clubverband verzorgd, maar meestal wel door instructeurs van Galathea, in sommige gevallen tegen een (onkosten) vergoeding. En uiteraard kun je ook doorgaan voor een instructeursbrevet!

Wat heb je nodig?
In eerste instantie een basisuitrusting; dat wil zeggen; een duikbril, snorkel, zwemvliezen en loodgordel. Daarna wordt verwacht dat je binnen afzienbare tijd zelf apparatuur aanschaft. De leden in opleiding voor het brevet 1*-Duiker kunnen – gedurende het eerste jaar van hun opleiding – natuurlijk kosteloos gebruik maken van clubapparatuur.

Inschaling niet NOB-brevetten
Heb je een opleiding gevolgd bij (en een duikbrevet van) een andere organisatie, dan kun je in principe ingeschaald worden conform de reglementen van de NOB.
Hierbij geldt globaal:
1* = Open water diver
2* = Advanced open water diver / Rescue diver
3* = Divemaster

Je kunt overigens niet je brevet ‘inwisselen’, inschaling geldt alleen als je een vervolgduikopleiding doet volgens het NOB-systeem. Uiteraard krijg je als je geslaagd bent voor de vervolgopleiding wel een NOB-brevetkaart! Inschaling is daarnaast eenmalig. Als je bij aanmelding als aspirant-lid kiest om een vervolgopleiding te doen, dan is dat automatisch het moment van inschaling. Doe je daarna een cursus voor een ‘hoger’ brevet bij een andere duikorganisatie dan de NOB, dan kun je je niet nogmaals laten inschalen. NOB-leden die (ook) een duik- of instructeursbrevet halen bij een andere duikorganisatie kunnen zich namelijk niet laten inschalen, omdat ze al NOB-duiker zijn.

Meld je aan!
De opleidingen voor het brevet 1*, 2*, 3*-Duiker worden regelmatig ingepland. Is er animo? Dan geven wij de opleiding. Iedereen, (ook als je een brevet van een andere organisatie hebt) kan zich het hele jaar door aanmelden. Wel moeten alle leden van Galathea lid zijn van de NOB, dus ook de leden met een niet-NOB-brevet. Neem contact met ons op!