UK269 update

Goedendag,

Ik was op zoek naar info over dit schip, en lees tot mijn verbazing en ook wel een beetje verdriet dat het schip niet meer bestaat omdat het uitgebrand en nu afgezonken is.

Het doet me verdriet dat dit mooie schip uitgebrand is, maar ik vind het wel fijn dat ze nog steeds een functie vervult .

Ik ben de dochter van de eigenaar uit Erica. Mijn vader, G. Karten heeft het schip op 26 september 1974 gekocht. Toen was het nog de UK 129.
Omdat blijven voeren van een bestaand UK registratienummer ( toendertijd) verboden was, en we toch wel wilden laten weten dat dit echt een urker vissersschip geweest is, heeft mijn vader er UK 269 van gemaakt: 26 9, de koopdatum van het schip, met de naam Immanuel ( God met ons) na de verbouwing tot gezinsschip op de stuurhut.

Die ombouw hebben we volledig zelf gedaan. Alleen het dichtlassen van de bodem en aanbrengen van de noodzakelijke afsluiters is professioneel op een werf in Groningen gedaan. Alleen het onderschip en de motor zijn hetzelfde gebleven. Verder is alles aangepast en opnieuw ingedeeld. Zelfs de buiskap is door mijn vader zelf gemaakt en geplaatst. Dat was een noodzakelijkheid om onze twee Sint Bernards, die ook altijd mee gingen een droge en beschermde slaapplaats te geven en veilig uit de weg te hebben als er aangemeerd, of sluisschuttingen te doen waren.

Bij de verkoop had het schip drie slaaphutten met in totaal 6 slaapplaatsen, een grote kombuis/ eethoek, een grote stuurhut met ook mogelijkheden voor het maken van nog twee slaapplaatsen. Nog steeds twee masten, maar geen mogelijkheden voor zeilvoering meer.

Al het houtwerk en het schilderwerk aan dek en gangboorden was “mijn”verantwoordelijkheid. Mijn vader en broers hebben het bouwen en grote onderhoud altijd voor hun rekening gehad. 

We hebben er tot 1984 of 85, dat weet ik niet meer precies, met heel veel plezier vakantie en weekenden op doorgebracht. De reden van verkoop waren de kosten, en het gebrek aan tijd om het met elkaar te kunnen blijven ophoesten: kinderen uit huis en uitbreiding van de familie met kleinkinderen levert nu eenmaal andere prioriteiten op. :)

Bijgaand stuur ik u een paar foto’s zodat u kunt zien hoe het schip er in haar, voor ons dan he, gloriedagen uit heeft gezien.

Met vriendelijke groet,
Marjon Hemmen-Karten,