Rebreather Duik

20-03-2007 House Reef South Egypte Duik nr. 408

Rebreather Duik

Het begint allemaal bij mijn wens om met een rebreather te duiken. De afspraak met de duikschool van het hotel om een korte uitleg van het systeem en daarna een duik te maken was zo gemaakt.

Als eerste werd de duik berekend en met een MOD van 33,7 meter, zouden we een duik van minimaal 1 uur maken bij het huisrif aan de zuidzijde. Daarna gingen we verder met de rebreather systemen (Dräger Dolphin) om ze gereed te maken voor de duik. Het systeem waar ik mee zou gaan duiken werd helemaal uit elkaar gehaald om de werking uit te leggen en weer in elkaar gezet, waarbij ik een correctie moest aangeven bij de aansluiting van een van de slangen? Kan gebeuren dacht ik nog.

Het tweede systeem werd ook aangesloten En de ademzaktest, waarbij je 2 kilo lood op de ademzak legt om te kijken of het systeem niet lekt voldeed niet, de ademzak liep vrij snel leeg door het overdrukventiel van de ademzak, geen probleem volgens de instructeur gelukkig niet mijn systeem dacht ik nog. Ook de fles 5 liter met EAN 32 en de reserve fles 3 liter met de octopus en de BC inflator worden aangesloten. Ook de circulatie test met een nieuwe flow meter (was net binnen gekomen) gaf een te hoge flow waarde en word onbegrepen aan de kant geschoven.
 
Voordat we met een zodiak naar de zuidzijde van het rif gebracht worden, zouden we eerst op 3 meter het systeem schoonmaken. Dat betekent dat je 3x inademt en door de neus weer uitademt, en kijken of ik goed was uitgetrimd na wat extra lood deden we wat testjes (instructeur doet voor en cursist doet na) en gingen we weer omhoog waar ik de instructeur erop wees dat hij het schoonmaken van het systeem vergeten was, als dit de voorbode voor de duik was dan … dacht ik nog.
 
Na door de zodiak extra ver te zijn gedropt hebben we eerst het systeem schoongemaakt en duiken we onder, en komen al snel op een diepte van 34,4 meter. Door het gesloten systeem kan je door je ademhaling je trim niet regelen en dus alleen door lucht in je vest uit te trimmen das even wennen. Ademhalen met een rebreather voelt anders, de lucht is warm en vochtig en de ademzak drukt in je rug. Verder heb ik het gevoel dat de lucht vrij snel door het overdrukventiel gaat? Na 10 minuten zit ik dan ook al op 100 bar en geef dit aan en na 15 minuten zit ik al op 50 bar dan schrikt hij toch. We zitten dan op 23 meter diepte als hij aan geeft om de systemen te wisselen aan het oppervlak, zo gezegd zo gedaan.
 
Afdalend naar 15 meter ademt hij nog van de omgewisselde rebreather. Als ik even later weer kijk ademt hij van de octopus die zit aan de 3 liter fles. c.a. 5 minuten later laat hij mij zijn barmeter zien die staat op 10 bar ik haal meteen mijn octopus tevoorschijn maar hij maakt geen aanstalten om die te pakken. Even later geeft hij het geen lucht teken en met de octopus nog in mijn hand heeft hij die zo te pakken. Ik vraag of hij omhoog wil maar nee hoor gewoon doorgaan, na 43 minuten komen we gedwongen boven omdat er in zijn systeem die ik dus om heb minder lood zit en ook omdat mijn 3 liter fles bijna leeg is. Eenmaal boven zitten we nog vrij ver van de kust en moeten een eind snorkelen, als ik al snorkelend vraag hoe dit mogelijk is kan hij die vraag niet beantwoorden.
 

Achteraf (na wat drammen) is gebleken:
 
Dat de instructeur niet was opgeleid met dit systeem.
Dat ik het lekkende systeem heb gekregen waardoor de lucht te snel door het overdrukventiel verdween.
Dat de systemen geleend zijn van een andere duikschool.
Dat wij de eerste waren die met de geleende systemen duiken.
 
Een aantal leermomenten voor de volgende keer, afijn duiken in Egypte is nooit saai.