Nullzeit 8 november 2014

Het begint weer kouder te worden en dit maakt dat de evenementen commissie van Galathea heeft besloten om een dagje duiken in Duisburg te organiseren. De opkomst Galatheanen, zeventien en zes andere duikers, is super helemaal gezien we al op tijd in de auto moesten zitten. Vanuit Twente is het ongeveer een uur rijden en rond 9uur staat iedereen paraat.

Nullzeit biedt een gangenstelsel, deze gangen zijn ca. 40 meter lang en ca. 7,5 meter breed. Dit is 15.600.000 liter water, temperatuur 13 graden en een zicht van ongeveer 20 meter. Tot 1980 is Nullzeit gebruikt als reserveopslag voor drinkwater.
Er zijn 8 gangen met wisselende thema’s.

Het omkleden kan in een ruimte in de kelder, hier zijn ook kluisjes aanwezig. Er is een overdekt gedeelte met tafels waar we onze sets opbouwen. Van een vriendelijke medewerkster van Nullzeit krijgen we uitgelegd hoe het werkt en ze legt ons aan de hand van een maquette uit wat er te zien is en waar de nooduitgangen zijn.
Als alles duidelijk is worden de buddy paren bekend gemaakt en kunnen we zelf op ontdekking gaan. En natuurlijk valt er ook iets te winnen, er ligt ergens een schat verstopt, degene die deze mee naar boven neemt wint twee koppen koffie en uiteraard bockwurst.

De eerste gang bestaat uit een aantal wrakken en een behoorlijk grottenstelsel, je kunt overal langs en doorheen. In de eerste gang zien we ook een steur, leuk om levende wezens te zien.

Dit is toch anders dan de van beton zijnde schildpadden, dolfijnen en tropische vissen in gang twee. Gang drie heeft een piratenschip, hier kun je om, over en in duiken. Op verschillende plekken is het schip voorzien van flessen drank, skeletten, schatkisten, munten etc. Hierna volgt er een woonhuis, heel erg leuk om door te duiken. Hal, badkamer, slaapkamer en woonkamer met meubilair. En dan komen we aan bij een mijnschacht, met oa rails en karretje. Bij de volgende gang wilden sommige buddyparen hand in hand naar het altaar zwemmen, de kerk bestaat uit een orgel, banken, altaar, op religie gebaseerde schilderijen. En bij een kerk hoort uiteraard ook een kerkhof, we zijn aangekomen bij gang zeven. Het kerkhof is niet verlicht, er zijn graven, skeletten, dode bomen en takken dit maakt het toch enigszins luguber. En dan last but not least gang acht, de winkelstraat. Met een beetje fantasie zie je een gezellige kroeg, een mooie duikwinkel, een schoenenzaak waar vooral de vrouwen hun hart op kunnen halen, een speelgoedwinkel etc. Al met al, een pittoresk winkelstraatje.
Helaas zit de eerste duik er dan op, het gevoel hebbende nog niet zolang te hebben gedoken door de vele indrukken klopt niet, we hebben toch echt ongeveer 45 minuten gedoken.

En hierna is het tijd voor eten en drinken, dit bestaat uit de typische Duitse currywurst, bockwurst enzovoort. En daar was natuurlijk ook nog de prijs. Danielle was de gelukkige winnaar.

Na het eten besluiten sommigen door de kou te stoppen en nog te genieten van de warmte in de ruimte door de twee met hout gestookte kachels. De anderen gaan nog een keer door de gangen en naderhand blijkt dat ze toch weer nieuwe dingen hebben gezien.

Tijd om af te sluiten, aan het begin van deze dag heeft iedereen een nummer gekregen, hier zijn de bestellingen op bijgehouden. Dus aan het einde van de dag alles afrekenen (contant!!! De pinpas werkt hier niet)

Allemaal bedankt voor deze toffe dag, duiken bij Nullzeit is leuke ervaring, lekker eten, gezellig bijkletsen dus het is zeker de moeite waard.

Judith Meijer