Live-aboard Zeeland duikweekend, duikschip ‘De Panda’

20170930 093354

29 sept. – 01 okt. 2017

Na de gehele vrijdagavond spits rond Barneveld, Amersfoort, Utrecht en Rotterdam gezien te hebben komen we om precies 20:00uur aan in de haven van Den Osse. Harry en Ton staan al op de kade en niet veel later arriveren de overige Galatheanen; Eric, Mark, Arjan en René. Helaas moet Paul verstek laten gaan vanwege oorproblemen.

20170930 093354

Aan boord ontmoeten we de bemanning en de rest van de passagiers, 2 Belgische stellen en nog 3 Nederlandse dames. De hutten worden verdeeld en aansluitend vertrekken we uit de haven voor een korte trip naar de eerste nacht-duikstek. We gaan een paar honderd meter voorbij duikstek ‘de strekdam’ voor anker. Buddy’s zoeken elkaar op om de eerste duik te gaan maken. Wij zijn deze duik als Galathea met een oneven aantal en Harry biedt dan ook zijn diensten als buddy aan aan Carla, een onverschrokken duikster uit Drenthe die ook alleen is door het afhaken van haar reisgenoot. Ik duik met Arjan en wij mogen als eersten overboord met een flinke schredesprong het donkere water in. Onder de boot is het ca. 25 diep dus we zwemmen iets terug naar de kant. Eenmaal op de bodem is het zicht erg goed en we zien van alles in het schijnsel van onze duiklampen passeren; kreeften, noordzeekrabben, vorskwabben, zeenaalden, een pitvis en veel steenbolken. Al met al is deze nachtduik zeker de moeite waard. Terug aan boord zitten we in recordtempo omgekleed aan de bar voor wat deco-biertjes. Langzaam druppelen de overige duikers binnen en blijft het tot laat gezellig.

20170930 100017 016     20170930 184359

Volgende dag is het alweer vroeg op voor het ontbijt. De tweede duik van het weekend is op dezelfde plek dus bedank ik voor de eer. Ook een aantal andere duikers slaan even over om verschillende redenen. Vanaf het dek helpen we de duikers die wel in en uit het water stappen. Na de ochtend duik direct lunchen en vervolgens vertrekken we richting de overkant van De Grevelingen en wel duikspot Preekhill. Een duikstek die vanaf de kant te beduiken is maar men dient daarvoor wel een flinke wandeling af te leggen. Ik duik opnieuw met Arjan en wat onderwater opvalt is dat hier zichtbaar minder wordt gedoken… alles is intact en staat nog overeind met prachtige anjelieren. De prachtige kleuren vallen ook op evenals de vele naaktslakken. Iedereen maakt een mooie duik en Arjan besluit zelfs direct nog een aansluitende duik te maken. Het diner deze avond bestaat uit een prima verzorgde nasi. Na het eten vertrek richting Bommenede, het haast mythische verdronken Zeeuws dorpje. Er volgt een korte briefing over de aanstaande nachtduik, we gaan duiken op de ruïne van de grote kerk, nu niet meer dan een steenbult van ca.10 meter hoog. Diepste punt onderaan ca. 22m en de top op ca. 13 meter diepte. Dit is een duikplaats die al lange tijd op mijn wensenlijstje staat alleen al vanwege de naam. De schipper heeft moeite met het ankeren van ons schip maar het markeerboeitje met lampje is goed te zien aan stuurboord. Deze duik maak ik met Danielle en we liggen als tweede buddypaar te water. Het eerste buddypaar (Arjan en Mark) is gevraagd om het touw van het boeitje te checken omdat er waarschijnlijk een knoop in zit. Aangekomen bij de boei zijn Mark en Arjan al onder zodat wij op onze beurt ook afzakken… naast ons zie ik echter alweer licht omhoogkomen. Op een meter of 6 zie ik een grote knoop in het touw en ik trek aan een lusje…..de kluwen touw ontrafeld en schiet als een dolle meters naar beneden… dat ankertje lag dus al die tijd niet op de bodem zoals bedoelt. We zakken verder af maar passeren de 13 meter waar het ankertje had moeten liggen. De bodem vinden we pas op 22 meter maar geen steen te bekennen!! We zwemmen een wijde boog om te kijken of we nog een hoop stenen kunnen ontwaren… helaas. Rest niets anders dan een vrije opstijging. Aan de oppervlakte is het probleem inmiddels duidelijk en wordt het ankerlijntje versleept naar een nieuwe plek waar het in ieder geval 13 mtr diep is. Opnieuw zakken we af met goede hoop maar weer vinden we alleen stof en zand. Na 8 minuten in een richting gezwommen te hebben waarvan we dachten dat het de goede was maken we een 2e opstijging… wat een deceptie… uiteindelijk komen we aan de andere zijde van de boot boven en kunnen we terug aan boord klimmen. Deze tegenvaller wordt snel verdronken met de nodige biertjes aan de bar. De bar sluit om een uur of half 2 en de volgende ochtend staat het ontbijt alweer vroeg klaar.

20170930 110446

Op zondag zijn nog 2 duiken voorzien en de eerste van de dag vindt plaats bij Dreischor. Ik duik wederom met Danielle en we maken een prima lange duik met veel kreeft, zeenaalden een prachtig grote groene donderpad en al het andere ‘vaste onderwaterleven’. Aan boord lunchen en op naar de volgende duikstek. Die stek blijkt dezelfde als de eerste 2 duiken van dit weekend, een duidelijke tegenvaller voor de meeste duikers. Er gaan ook maar twee(!) duiksters te water. De rest pakt vast de spullen in om straks terug in de haven snel de auto te kunnen inpakken en nog een beetje op tijd thuis te zijn. Uiteindelijk zijn we 19:30uur terug in Almelo.

Live aboard in Zeeland op duikschip ‘de Panda’….. prima duikweekendje met een leuke groep, wel een beetje jammer van Bommende en de 3 duiken op dezelfde plek. 

Martin Teernstra