Gruben Tauchen

04-12-2010 Gruben Tauchen Duitsland Duik nr. 633

Gruben (Tauchen met Jan is nooit saai)

Jan had voor ons een afspraak gemaakt om te gaan Hohlentauchen in Duitsland.
Voor deze duik moet je minimaal Divemaster en Advanced nitroxdiver zijn.

Dus al vroeg gingen Jan en ik op zaterdag 4 dec 2010 weg om op tijd aan te komen bij de groeve.

We duiken met EAN 36 omdat we lange tijd op 25 meter zouden!! verblijven.
We zitten op een hoogte van 850 meter (Willingen Duitsland).

Daar aangekomen was de briefing al aan de gang alhoewel we ruim op tijd waren.
Hier blijkt dus ook dat er nog 2 duikers meer mee gingen een Instructeur die bekend is in de groeve en een ervaren duiker, de briefing is vrij kort en zakelijk de 2 Duitsers zijn een buddyteam en Jan en ik zijn een buddyteam en Candy de gids.

Als iemand er uit wil om wat voor reden dan ook is de duim omhoog voldoende en dat buddyteam gaat er dan uit.

In geval van paniek hoeven we niet iets van onze gids te verwachten, als er paniek uitbreekt wacht ze tot diegene niet meer bij bewustzijn is en pas dan brengt ze die naar het oppervlak.

Omdat ik met mijn enkele 15 Literfles 220 bar de minste lucht bij me heb ben ik maatgevend voor het luchtverbruik (Candy kende toen mijn luchtverbruik nog niet).

Dus daar gingen we heen de twee Duitsers voorop dan Jan ik en Candy als laatste.

Het zou wat lawaai maken als we in de gang met een hoek van 45 graden naar beneden zouden gaan, nou ik kan je zeggen dat het net leek of er een goederentrein boven je hoofd voorbij komt, gelukkig is het alleen maar de uitgeademde lucht die via het plafond naar de uitgang raast.

Eenmaal in een wat grotere ruimte aangekomen was het even wachten op Candy die wat achter is gebleven, en daar hingen we dan zoals Jan het later mooi verwoorde als vleermuizen aan het plafond van de gruben.

Toen Candy er was trok die nog even aan de vinnen van Jan en duidde aan dat hij niet zoveel stof mocht maken.

Vandaar uit gingen we verder het gangenstelsel in, na zo,n 30 meter draaide de Duitsers om en Jan ook dus ik wil ook omkeren maar wordt door Candy weer teruggedraaid en ze seint met haar lamp de gang in die ik moet volgen, tja en daar zweef je dan eerst zijn er nog 3 duikers voor je en nu zit ik voor, waar is Jan???? waar gaan de Duitsers heen? Moet Jan eruit omdat hij wat stof maakte??

Ik weet het niet, ik hou mijn hand voor mijn lamp en zie de blauwige gloed van de lamp van Candy achter mij.

Dus duik ik maar door, de gangen zijn zo’n 2 meter breed met allerlei zijtakken deuren, kamers en trappen, hier moet je echt niet verdwalen.

Bij elke splitsing hou ik mijn hand voor de lamp en Candy seint welke gang ik moet hebben.
Na 30 minuten komen we weer in de grote ruimte waar we aan het begin van de duik als vleermuizen aan het plafond hingen, en Candy seint weer in een gang. Die gang gaat omhoog dit is dus de uitgang en ja hoor de goederentrein van lucht raast weer voorbij, nog even een stop van 3 minuten op 5 meter, en na 35 minuten kom ik weer boven en zie daar gelukkig Jan staan.

Wat blijkt nou een van de Duitsers zag het niet meer zitten, en seinde met zijn duim omhoog Jan heeft dat signaal niet gezien en draait ook om, ik heb ook niks gezien en wil dus ook omdraaien maar wordt tegengehouden door Candy.

Jan wordt niet tegengehouden waarom weet ik nu nog niet (het zal de verwarring van de situatie zijn geweest) dus Jan zit nog achter de twee Duitsers, de instructeur gebaard dat hij om moet draaien en achter ons aan moet gaan, Jan draait om maar ziet niks, hij houd zijn hand nog voor zijn lamp maar ziet nog steeds niks (wij waren al linksaf een gang in gedoken) dus Jan weer achter de Duitsers aan en weet duidelijk te maken dat hij bij hun blijft.

Eenmaal boven gekomen kijkt hij in de grote koeien ogen van de ene Duitser (het was dus echt op het randje) die stamelt nog van sorry, Jan brengt zijn setje naar de auto en loop de groeve weer ik waar hij de goederentrein hoort naderen, en gelukkig even wacht tot ik en Candy weer boven komen.

Ik wilde nog wel een keer onder maar Candy wilde er niks van weten, die had het vermoed ik koud want zij was haar tweede accupack vergeten voor de droogpak verwarming dus verliet ik de groeve met nog 150 bar in mijn fles en 60 euro armer. Een dure duik zeker, had ik het willen missen 100% van niet.

Volgend Jaar Weer Jan?