Bootduiken in Vinkeveen met de Scuba-Academie.

 

Op 4 mei 2013 om 9.00 uur heeft de “Scuba Academie” in Vinkeveen het eerste dag- arrangement van dit jaar. Hun gasten komen uit Almelo.  OWSV Galathea heeft zich met 12 duikers opgegeven voor deze dag,  bestaande uit 2 bootduiken, lunch en  afsluitende BBQ.

Met karretjes worden de duikspullen naar de kade gebracht. De auto’s moeten daarna verderop geparkeerd worden.  Dan de sets optuigen. Kees (niet onze Kees Brugman) nodigt ons daarna uit voor koffie. Ook wordt het programma toegelicht. Er liggen in de Vinkeveense plassen 10 zandeilanden.  Eiland 4 is de bekendste, want daar kan ook vanaf de kant worden gedoken. Nu zullen we eiland 8 en 9 aandoen. Of beter gezegd we ankeren voor deze eilanden.

Om 10 uur de eerste duik naar eiland 8. Na 5 minuten geeft de motor het op. Een paar keer lijkt het toch te lukken maar dan liggen we helemaal stil. Kees belt naar de wal om hulp, maar het is net als met vele kwaaltjes. Als je bij de dokter bent, zijn de klachten over.  Terwijl hij belt, doet de motor het weer en bereiken we eiland 8. Er is voor de zekerheid toch hulp onderweg.

Na de briefing gaan zes buddyparen met een rol achterover te water. We zien onder water een grote praam. In het ruim enkele zoetwaterkreeften. Als er meer duikers komen is het al gauw een grote stofwolk.Verderop nog een roeiboot.  Overal vinden we eistrengen van baarzen. Ook genoeg zoetwaterkreeften. Verder mooie veenbanken, begroeid met driehoeksmosselen.
Na 40 minuten zijn we terug bij de boot. Ook de andere duikers komen weer boven.
De motor loopt weer goed en we bereiken zonder problemen de thuishaven, waar een lunch klaar staat en de flessen weer gevuld kunnen worden.

Na de lunch even uitbuiken. Daarna de briefing voor de tweede duik. Nu naar zandeiland 9.
Kees zal ons aan de noordkant afzetten en aan de zuidkant weer oppikken. We hoeven alleen maar de juiste koers aan te houden om de boot terug te vinden.

Onderweg een grote baars in een spleet van de veenbank. Ook de nodige zoetwaterkreeften.  Na 35 minuten  zien we een hele grote snoek met bolle rug, verscholen achter een veenbank.

Hij laat zich goed fotograferen . Soms helpt de zon zelfs met extra belichting.
Mijn buddy is door zijn lucht heen, dus gaan we naar boven. De boot is nog een eind verderop. Kees zwaait, dat hij ons wel komt halen als de andere duikers allemaal aan boord zijn.
Hij komt naar ons toe en  gooit een lijn uit. Uit de luwte van het zandeiland is er toch enige deining. Via de trap achterop de boot kunnen we vrij gemakkelijk aan boord komen.

Alle spullen aftuigen en ons gewone kloffie weer aan. Als alles in de auto zit, kunnen we aan het decobiertje of wat anders. Er is in afwachting van de BBQ al wat stokbrood met kruidenboter.
Dan laat Kees zijn kwaliteiten als BBQ-specialist zien.  Zijn vrouw helpt ook mee.

Nadat iedereen zijn buik vol heeft nog even afrekenen en dan huiswaarts. Met een beetje mazzel kunnen voor acht uur thuis zijn om de 2 minuten stilte in acht te nemen voor allen ,die voor onze vrijheid zijn gesneuveld.

’s Avonds staan de eerste reacties al op facebook. Het was een geslaagde dag.